Ambalaj Tasarımı

Ambalaj Tasarımı Bazen Ürünün Kendisinden Daha Önemlidir !...

Son yaptığınız ev alışverişinizi düşünün. Aldığınız çikolataları, dolabınıza yerleştirdiğiniz yağı, sütü çikolatayı… Peki bu ürün tercihlerinizde karar mekanizmasının sadece 20%sini sizin tercihlerinizin oluşturduğunu, kalanının tamamen dış etkenler tarafından tetiklendiğini biliyor muydunuz? Konuya bir de başka açıdan bakalım, İstanbul’un plaza bölgesinde takım elbiseli bir beyle iyi giyimli bir bayan yanınıza yanaşarak telefonunuzu kullanmayı rica etti? Bir çok insan gibi siz de çok şüphelenmeden yardımcı olmak istersiniz. Aynı isteğin bir de yırtık elbiseli sakallı bir amcadan geldiğini düşünün… Karar mekanizmasında, karşınızdaki insanın iyi yada kötü olduğunu anlayacak kadar zamanınız olmadığı gibi, bir müşteri olarak ürün alırken de dış görünüşüyle beraber içinden çıkacak ürünün kalitesini tahmin etmeye çalışırsınız. Peki doğru ambalaj tasarımı nasıl olmalıdır?

 

 

1- Ambalaj etiketten ibaret değildir

Ambalaj tasarımını yaptıracağınız ajansa kutunuzun ana formu belli olduktan sonra sadece etiket yaptırmak için gidiyorsanız, birşeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Ambalaj tasarımı, etiketten ibaret değil, komple ürünün kapak renginden kolideki istiflenme şekline kadar tüm detayları kapsar. Bu yüzden materyal seçiminden, 3d modellemeye kadar, etiketinden barkodun konumuna kadar tüm detayları bırakın (üretim hattınızın el verdiği çerçevede) tasarımcınız belirlesin.

 

2-Hedef Kitleyi Doğru Tanıyın

Sattığınız ürünü kimin kullanacağına dikkat edin. Hele hele bu ürünü raftan alacak olan kişiye daha dikkat edin. Örneği bir bebek maması ambalajını ele alalım. Bebek mamasını henüz ağzında dişi olmayan çocukların tükettiğini biliyoruz. Dolayısıyla biraz eğlenceli, soft, çocuklara uygun bir ambalaj yapmakta yarar var. FAKAT! Bu ürünü alacak olan kişinin çocuklar değil anneleri olduğu gerçeğini gözardı etmeyin. İşte bu yüzden söz konusu çocuk olunca, tüm bebek ürünleri reklamları ve ambalajları tamamen annelere güven vermek üzere şekillendirilmiştir.

 

3- Rakip Analizine Üst Düzeyde Önem Verin

Perakende sektörünün yüksek artık göstermesiyle beraber rekabetin şekli değişmiş, artık ürün kalitesiyle beraber raftaki duruşu, satın aldıktan sonraki hizmeti de işin içine dahil olmuştur. Ambalaj tasarımı yaparken mutlaka rakiplerinizin ambalajını detaylı şekilde inceleyin. Ürünün cinsi gereği, materyal seçimine ve düşünülmüş detaylara dikkat edin. Şimdi tarafsız düşünün, bir kullanıcı tamamen ambalaj tercihiyle ürünü alacak olsa neden rakibinizinkini değil de sizinkini alsın? Raftaki öne çıkan ürün olun. Unutmayın ki görselliğiyle sıyrılmış ürünler, satın alma psikolojisi üzerinde manipülasyon yapar ve doğrudan satış rakamlarınıza etki eder. Bu yüzden ambalaj tasarımı yaptırmadan 4-5 ana rakibinizin ürünlerini tasarımcınıza teslim edin.

 

 

İlgili İşler: